Bank J.Van Breda & C° in Antwerpen, hoofdkwartier met historiek

Hoge plafonds, een magnifieke lichtinval en een warm binnenframe van gietijzer en hout in ware art-nouveaustijl. Wie binnenstapt in het hoofdkantoor van Bank J. Van Breda & C° en Bank de Kremer in Antwerpen, snuift meteen de sfeer op van het oude goederenstation aan de Ledeganckkaai. Het onthaal in de prachtige, voormalige lokettenzaal? Dat is nog maar het tipje van de sluier, want achter de impressionante voor- en kopgevels schuilt een rijke geschiedenis.

blog_gebouw848x350

Antwerpen Nieuw-Zuid: een streepje geschiedenis

Antwerpen kent een rijk historisch verleden, zeker wanneer het aankomt op internationale handel en transport. Om het goederenvervoer vlot te verbinden met de schepen die aanlegden in de Antwerpse wereldhaven, startte de stad in 1874 met de ontwikkeling van het Zuid. Kilometers kaaien, een reizigersgebouw, een handelsstatie, … Al snel groeide het Zuidstation uit tot een driedelig spoorwegcomplex voor zowel personen als goederen.

Bloeien, bruisen, stoppen en sluiten

Samen met de aftrap van de 20e eeuw, groeide Antwerpen uit tot een bruisende spoorweghaven die de hele wereld over de vloer kreeg. Van passagiers en petroleum tot ertsen en Kongoboten: tot de jaren ’50 was het Antwerpse goederenstation hét knooppunt voor import en export. De uitbreiding van de haven naar het noorden maakte een einde aan die bloeitijd. Toen in 1988 de deuren definitief dichtgingen, eindigde ook een hoofdstuk vol spoor-, haven- en stadsgeschiedenis.

Vanaf de jaren ’90 werd het karakteristiek pand het voorwerp van verbeelding en verval. Investeringsplannen, kraakpogingen, kunstmanifestaties, brandstichting, … Het goederenstation bleef een beroemde stadsmastodont met een onzeker lot. Tot Bank J.Van Breda & C°, haar pijlen richtte op dit bouwkundig erfgoed in hartje Antwerpen!

Bank J.Van Breda & C° meets goederenstation: liefde op het eerste gezicht

Toen Bank J.Van Breda & C° in 2004 op zoek ging naar een nieuwe hoofdzetel voor haar medewerkers en dochteronderneming Bank de Kremer, liep het eisenlijstje hoog op. Een ruim kantoor, een uitstekende ligging, vlotte bereikbaarheid, authenticiteit, … Het goederenstation tikte elke checkbox op de lijst af. De bank bezocht de oude stationsite en viel als een blok voor haar historisch karakter. Zo scoorde ze niet alleen een nieuwe, unieke kantoorruimte, maar ook een duurzaam investeringsproject voor het behoud van bouwkundig erfgoed. Win-win!

Stadsherwaardering met respect voor het verleden

De Bank J.Van Breda & C° zette samen met Antwerps Architectenbureau Conix de schouders onder de heropbouw van het goederenstation. De authentieke, originele elementen vormden de rode draad doorheen het bouwkundig project. De ijzeren draagstructuur, art-nouveaudetails, de neoclassicistische voor- en kopgevel, … Naast een gloednieuwe vleugel en ondergrondse parkeergarage, werd de oude lokettenzaal en traphal volledig gerestaureerd en voorzien van kantoorruimte met moderne comfort- en veiligheidsvoorzieningen. Bank de Kremer is dan ook heel trots klanten te mogen ontvangen op deze prachtige locatie.

Vanaf 2006 nam de Bank J.Van Breda & C° samen met Bank de Kremer haar intrek in de nieuwe hoofdzetel in de Stad aan de Stroom. Erfgoed waar we met trots ons steentje toe hebben bijgedragen!