Groepsverzekering als extra spaarpot

Een werkgever kan een groepsverzekering afsluiten voor (een aantal van) zijn werknemers. Hij betaalt dan maandelijks een vooraf bepaald bedrag en bouwt zo een spaarpotje op dat ook intrest opbrengt. Dat spaarpotje neem je, eenmaal met pensioen, op.

blog_groepsverzekering_848x350

De werkgever kiest hoeveel hij maandelijks stort in de groepsverzekering. Hij kan het volledige bedrag zelf betalen of de werknemer voorstellen om een eigen bijdrage te betalen. Die wordt automatisch van het loon afgehouden en in de groepsverzekering gestort.

Pensioenreglement

Een werkgever is niet verplicht om een groepsverzekering af te sluiten. Wel om zich te houden aan de contractuele voorwaarden van het pensioenreglement. Dat reglement geldt overigens voor alle (of een aantal specifieke) werknemers. Je kunt niet zelf het bedrag van je persoonlijke bijdrage aanpassen, bijsparen en evenmin beslissen uit de groepsverzekering te stappen. Alleen de werkgever kan een groepsverzekering stopzetten, voor alle aangeslotenen tegelijk.

Pensioenfiche

Eén keer per jaar ontvang je een pensioenfiche. Daarin staat hoeveel je al hebt gespaard voor je aanvullend pensioen, hoe hoog het huidige spaarbedrag op pensioenleeftijd zal zijn en hoeveel je op pensioenleeftijd zult hebben gespaard als je in dienst blijft.

Op www.mypension.be vind je alle informatie terug over je professionele loopbaan en pensioen, inclusief je groepsverzekering(en).

Het rendement van een groepsverzekering is gegarandeerd. Ga je met (vervroegd) pensioen, dan ben je verplicht om meteen je groepsverzekering op te nemen. Hou er bij vervroegd pensioen rekening mee dat je pensioenreserve minder lang intrest zal opbrengen en dat de taxatie nadeliger uitvalt.

Kom ik toe met mijn pensioen?

Je wettelijk pensioen en de uitkering van een groepsverzekering vormen waarschijnlijk je grootste inkomstenbron wanneer je stopt met werken. Maar zal dit voldoende zijn om je huidige levensstandaard te behouden? Dat kan je eenvoudig nagaan via de gratis Bank de Kremer app. Hierbij breng je jouw totale vermogen in kaart om zo een beter overzicht en inzicht te krijgen.

Download nu de app via https://www.bankdekremer.be/ontdek-onze-app