Is er leven na de spaarrekening?

Eén op de vijf Belgen heeft al zijn geld op zicht- of spaarrekeningen staan. Het totale bedrag van deposito’s op spaarrekeningen in juli bedraagt 278 miljard euro, zo blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Ondanks de historisch lage spaarrentes. Maar is het verstandig om al je geld op een spaarrekening te zetten? Kan je niet beter beleggen?

spaargeld_lang

Een spaarrekening is weliswaar de meest veilige belegging, door de lage rentes is het rendement minimaal. En zelfs dit minimale rendement is geen zekerheid. Sommige banken opperen vandaag om de wettelijke ondergrens van 0,11 niet langer aan te houden en naar een nulrente of negatieve rente te evolueren.

Aangezien we bij Bank de Kremer streven naar een evenwicht tussen risico en rendement op de lange termijn, raden we aan ongeveer de helft van je jaarlijkse uitgaven opzij te zetten op een spaarrekening. Zo heb je steeds een goede buffer in geval van onverwachte uitgaven.

Spaarproducten en dynamische beleggingen

Je overige vermogen beleg je best enerzijds in spaarproducten en anderzijds in dynamische beleggingen. Spaarproducten zijn beleggingen die altijd hun waarde behouden en geen schommelingen vertonen, zoals bijvoorbeeld termijnrekeningen en tak21-beleggingsverzekeringen.

Dynamische beleggingen zijn beleggingen die schommelingen kunnen vertonen. Het rendement van dynamische beleggingen is potentieel hoger maar het risico is ook groter dan bij spaarproducten. De waarde van dynamische beleggingen kan immers ook dalen waardoor je verlies lijdt. Het betreft beleggingen die aandelen of obligaties bevatten zoals fondsen en tak23-beleggingsverzekeringen.

Gebrek aan kennis

De doorsnee Belg staat vandaag de dag eerder afwijzend tegenover beleggen, Zestig procent van de Belgen zegt niet te beleggen, ondanks het mogelijk hogere rendement. Voornaamste reden om niet te beleggen is te weinig geld. Voor een kwart van de Belgen is een gebrek aan kennis de reden om niet te beleggen.

Leren optimaliseren

De app van Bank de Kremer biedt een antwoord op de schrik van de Belg om te beleggen. Nadat je je vermogen in kaart hebt gebracht, leert de app je stap voor stap hoe je je vermogen kan optimaliseren. Je kan zelf de percentages kiezen van je vermogen dat je wil beleggen. De app geeft vervolgens een prognose van je potentieel rendement alsook de daaraan verbonden risico’s. Met de app kan je dus (ook als je geen klant bent én volledig vrijblijvend) zelf inzicht krijgen in hoe je je portefeuille kan optimaliseren.

De app van Bank de Kremer is er voor iedereen. Je hoeft dus geen klant te zijn om de app te kunnen gebruiken. Je kan de app hier downloaden.