Je kunt maar beter beleggen

Onzekerheid in de wereldeconomie en samenleving doet veel Belgen hun centen oppotten, liever dan er op de financiële markt rendement mee na te streven. Nochtans leveren cash of spaarcenten al geruime tijd amper of geen intrest op. Een cashreserve aanhouden is essentieel natuurlijk, als buffer voor onverwachte uitgaven of voor geplande kosten op korte termijn. Of terwijl je je oriënteert bij de opbouw van een beleggingsportefeuille.

Beleggen om inflatie voor te blijven

De inflatie voor blijven

Het geld dat je naast de cashreserve op een spaarrekening bewaart, boet in de tijd fors aan waarde in. Dat komt door de inflatie, die voortdurend aan je centen knabbelt. Inkomens uit arbeid of vervangingsinkomens blijven goeddeels van die ontwaarding gespaard, dankzij de koppeling aan de index. Spaarcenten jammer genoeg niet.
Elk bedrag dat je (bijvoorbeeld als pensioenaanvulling) gedurende langere tijd op een spaarrekening parkeert, neemt zonder intrest niet toe, maar daalt zelfs in waarde. Want de lage of onbestaande rente op spaarrekeningen volstaat niet om de inflatie te compenseren. En dat blijft nog wel even zo. Spaarders zijn dus lang niet zeker van het behoud van hun koopkracht eenmaal ze met pensioen gaan. Je kunt maar beter beleggen om de inflatie voor te blijven.

Je welvaart handhaven

Een ander doel van beleggen is om je welvaart tijdens je pensioen op het gewenste peil te handhaven. Met een wettelijk pensioen van ca. 1200 euro per maand leveren de meeste burgers fors in. Vanwege de sputterende economie en een enorme schuldenlast in de wereld wordt het voor regeringen zelfs moeilijk om het pensioen op dat niveau te handhaven. Laat staan om het te verhogen. Het lage pensioenbedrag maakt niet voor niets bij elke verkiezing het voorwerp van de politieke debatten uit. Tot vervelens toe.

Beleggen na je 50 of 60?

Je hoort weleens zeggen dat alleen jonge mensen kunnen beleggen met enig rendement. Omdat een lange horizon noodzakelijk is om een dip te compenseren en om voldoende lang van een opgaande beweging te profiteren. Helemaal juist.
Maar sedert enige tijd blijven we met z’n allen langer en gezonder leven. Veel 50-plussers beschikken dus ook over een voldoende lange beleggingshorizon. Bovendien zijn ze dan vaak kapitaalkrachtiger. Ze zetten al geruime tijd geld opzij, ze hebben de lening voor het huis afgelost, de kinderen zijn het huis uit, ze innen wat later de groepsverzekering van het werk …

Beleggen na 50 of 60 kan dus absoluut interessante rendementen opleveren, zelfs met risicovollere beleggingen, zoals aandelen of fondsen van aandelen. Dat rendement zal ook welkom zijn om in een assistentiewoning of rusthuis de laatste jaren van het leven comfortabeler en zonder financiële zorgen door te brengen.

Zelf beleggen of laten beleggen?

Is het verstandig en mogelijk om zelf in aandelen en obligaties te beleggen? Meestal niet, tenzij je de wereldeconomie en de financiële markt door en door snapt en veel tijd hebt. Bovendien maken leken over het algemeen dezelfde fouten. Ze beleggen in aandelen van bedrijven die ze (denken) goed (te) kennen in eigen land of een buurland. Maar waarom zouden net daar de beste bedrijven actief zijn? Of ze verkopen uit paniek, een veel grotere fout dan duur kopen. Om er twee te noemen.

Vraag ons om advies

Heb je weinig ervaring, kennis ter zake of tijd, dan vraag je beter advies aan professionals. Na een gesprek met een adviseur van Bank de Kremer weet je of je over voldoende cashreserve beschikt en hoe je met een gedeelte van je cash en spaargeld meer rendement kunt nastreven. We kijken bovendien na of je alle fiscale mogelijkheden benut, zoals pensioensparen, langetermijnsparen … Bij  dat alles houden we uiteraard rekening met je risicoappetijt en beleggersprofiel.

Wil je weten welke beleggingen in jouw situatie en met jouw profiel mogelijk zijn? Maak een afspraak met een adviseur bij Bank de Kremer. Je verneemt het meteen.