Langetermijnsparen als alternatief voor de woonbonus

Koop je een woning en verlijdt de notaris de akte na 1 januari 2020, dan kun je geen aanspraak meer maken op de woonbonus. Is er een alternatief voor de woonbonus? Hoe kun je toch nog fiscaal optimaliseren?

Langetermijnsparen als alternatief voor de woonbonus

De woonbonus werd in 2005 ingevoerd om de aankoop van een enige en eigen woning wat minder lastig te maken. Sloot je een hypothecaire lening voor minstens 10 jaar af, dan kon je rekenen op een fiscaal duwtje in de rug van de regering. Want behalve een basisbedrag van 2.280 euro per kredietnemer kreeg je ook nog 760 euro fiscaal voordeel gedurende de eerste 10 jaar van het krediet.  

Sinds 2015 ruimde de federale woonbonus plaats voor de gewestelijke Vlaamse woonbonus. Tegelijk daalden het basisbedrag (van 2.280 naar 1.520 euro) en het percentage van de belastingvermindering (van 30 à 50% afhankelijk van je inkomen naar 40%).

In 2016 werd de Vlaamse woonbonus licht aangepast en vervangen door de ‘geïntegreerde’ Vlaamse woonbonus. Deze was niet enkel van toepassing voor de ‘enige en eigen’ woning maar ook voor de ‘eigen’ woning’ die niet de ‘enige’ was, bijvoorbeeld indien je ook een opbrengsteigendom of tweede verblijf bezit.

Woonbonus dooft uit

Vanaf 1 januari 2020 dooft de ‘geïntegreerde’ Vlaamse woonbonus uit en vervallen de belastingvoordelen bij de aankoop van een eigen woning. Om dat verlies gedeeltelijk te compenseren verlaagt de Vlaamse regering de registratierechten van 7 naar 6%. Zelfs naar 5% als je je woning energiezuinig maakt. De registratierechten voor de aankoop van een stuk bouwgrond of een investeringsvastgoed blijven wat ze waren (10%).

Tot 2.350 euro in langetermijnsparen

Geniet je al van een van de systemen van de woonbonus, dan verandert er niets. Koop je een nieuwe woonst en belandt de datum van het verlijden van de akte na 1 januari 2020, dan val je uit de boot. Je kunt dan je fiscale korf niet meer aanvullen met het fiscale voordeel voor je eigen woning.

Vul dan je fiscale korf aan met een formule voor langetermijnsparen. Dat is een fiscale spaarverzekering waarbij je jaarlijks tot maximaal 2.350 euro (afhankelijk van je loon) kunt storten. Dat zorgt elk jaar voor een belastingvoordeel van 30% van het gespaarde bedrag. Spaar je bijvoorbeeld 1.000 euro, dan kun je het volgende jaar 300 euro van de fiscus terugkrijgen.

Maak voor meer info over fiscale optimalisatie gratis een afspraak met een adviseur bij Bank de Kremer. Zo verneem je snel wat je kunt doen om je vermogen fiscaal te optimaliseren.