Op welke leeftijd kan je met pensioen?

Momenteel is de wettelijke pensioenleeftijd 65 jaar. Ongeacht het aantal jaren dat je gewerkt hebt en of je werknemer, zelfstandige of ambtenaar bent. In 2025 zal de wettelijke pensioenleeftijd worden opgetrokken tot 66 jaar, en in 2030 tot 67 jaar.

Op welke leeftijd kan je met pensioen

Momenteel kan je vanaf je 63 jaar met vervroegd pensioen, op voorwaarde dat je 41 jaar hebt gewerkt. Voor mensen met een langere loopbaan zijn er uitzonderingen. Bij een loopbaan van 42 jaar kan je op vervroegd pensioen vanaf 61 jaar, bij een loopbaan van 43 jaar vanaf 60 jaar.

Op www.mypension.be vind je de exacte datum vanaf wanneer je (volgens de huidige wetgeving) wettelijk met pensioen kan. Deze datum wordt bepaald door je professionele loopbaan. Je vindt er ook een overzicht van alle uitzonderingen en overgangsmaatregelen.

Impact

Het wettelijk pensioen bedraagt ruw geschat 1.200 euro voor een gemiddelde verdiener met een volledige loopbaan. Statutaire ambtenaren krijgen een hoger wettelijk pensioen, zelfstandigen een lager.
Ga je vervroegd met pensioen, dan is je netto pensioenbedrag lager. Je pensioen wordt immers berekend op basis van je loon en de duur van je loopbaan. Op www.mypension.be kan je zien hoeveel je maandelijks minder krijgt als je vervroegd met pensioen gaat.

Ook je aanvullend pensioen via je groepsverzekering zal lager zijn bij vervroegd pensioen. De taxatie van je groepsverzekering verschilt immers o.a. naargelang de leeftijd waarop je het kapitaal opneemt. Neem je je aanvullend pensioen op samen met je wettelijk pensioen op je wettelijke pensioenleeftijd dan is de taxatie het voordeligst.