Vooraleer je naar het buitenland trekt…

Heb je plannen om een appartement in het buitenland te kopen? Wil je graag een wereldreis maken? Je kinderen een financieel duwtje in de rug geven? Prima, maar ken je ook de impact daarvan op het maandelijkse pensioenbedrag dat je later ter beschikking zal hebben? 

Vooraleer je een schenking doet

Het geld dat je vóór je pensioen uitgeeft of schenkt, kun je immers – eenmaal met pensioen – zelf niet meer gebruiken. Met onze app bereken je makkelijk welke impact grote uitgaven (nu of in de nabije toekomst) hebben op je maandelijkse pensioenbedrag.

Hoe ga je te werk? Klik bovenaan op de tab “Pensioen” voor een overzicht van je gewenste uitgaven en voor je maandelijks te besteden pensioenbedrag. Het te besteden pensioenbedrag is afhankelijk van je levensverwachting en je gekozen pensioenleeftijd. Wil je die wijzigen? Klik dan op het tandwieltje naast “Hoe kan je leven tijdens je pensioen?”.

Gebeurtenissen toevoegen

Om de impact van een grote uitgave te berekenen, klik je op “+ Gebeurtenis toevoegen”. Je kunt verschillende typen gebeurtenissen toevoegen, zowel grote uitgaven als extra inkomsten. Kies voor “een grote uitgave toevoegen”, vul het bedrag in en ook het jaar waarin je die uitgave wil doen. Plan je meerdere grote uitgaven, voer dan verschillende gebeurtenissen in.

Zodra je een gebeurtenis hebt toegevoegd, zie je het aangepaste maandelijkse pensioenbedrag. Je kunt overigens gebeurtenissen aan- of uitvinken om hun impact te simuleren.